Bezglutenowe ciasto z połówkami jabłek

image

 

Kolejne ciasto z serii bezglutenowiec czyli ciasto bezpieczne 😉 Oczywiscie nie polecam zjadać całej blachy odrazu, ale kawałek jeszcze nikomu nie zaszkodził :)
Mozecie uzyc dowolnych mak nie sugerujcie sie tymi, ktore ja akurat dodałam.

Składniki (blacha ok. 20×30 cm) :

100 g maki jaglanej
80 g maki gryczanej
80 g maki kokosowej
2 jajka
100 g kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
80 g ksylitolu
150 g dobrej jakości masła
3 duze jabłka

Przesiane maki łączymy z posiekanym schłodzonym masłem, jajkiem , cukrem i śmietana. Szybko zagniatamy (nie wyrabiamy!), zawijamy w folie spożywcza i wkładamy na 30 minut do lodowki.

image

image

W momencie kiedy ciasto sie chlodzimy mozemy zając sie jabłkami. Umyte wczesniej jabłka obieramy, przecinamy na pol i wycinamy gniazda.
Ciasto rozwałkowujemy na dwa płaty tej samej wielkości.
Pierwszy płat wykładamy na spod blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka (mozemy posypać je cynamonem), przykrywamy druga warstwa ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.
Wierzch mozemy polać paleo czekolada :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *