Bezglutenowe brownie

 

 

image

 

Cos dla fanów czekolady i mocnych smaków. Wilgotne, ciezkie , mooocno czekoladowe bez cukru i maki pszennej.

Mozna podawac je na ciepło z lodami waniliowymi i sosem owocowym, dodac do środka swieze owoce lub masło orzechowe.

image

skladniki (blaszka o wymiarach 20×23 cm) :

180 g masła (dobrej jakości) lub oleju kokosowego
200 g czekolady gorzkiej + kilka kostek (u mnie czekolada ze stewia) – mozna zastąpić pol szklanki kakao lub paleo czekolada
4 jajka
120 g maki kokosowej (mozesz zastąpić kasztanowa lub inna)
Opcjonalnie ksylitol lub erytrol (ja nie dodaje moim zdaniem ciasto jest wystarczająco slodkie)

Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy połamana czekolade (200 g), czekamy az masa sie rozpuści i połączy. Studzimy.
Dodajemy do masy czekoladowej jajka, mieszamy.
Wsypujemy make, mieszamy.
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na gorze układamy kawałki połamanej czekolady.
Pieczemy w 160 stopniach ok. 35 minut.
Ciasto ma byc wilgotne w srodku.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *