Bakłażany zapiekane

image (12)

Niektórzy traktują je jako dodatek inni jako danie główne. Tak czy inaczej są zdrowe, pyszne a ponadto pasują i do ryb i do mięsa. Warto wypróbować ten przepis :)

Składniki :

3 duże bakłażany
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
400 ml passaty
pęczek natki
pół łyżeczki chilli (jeśli nie przepadacie za ostrą kuchnią radzę pominąć)
sól, pieprz
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
1 łyżka oleju kokosowego

image (10)

Umyte bakłażany kroimy na pół, łyżką wydłubujemy środek (nie wyrzucamy). Cebulę i czosnek i środek wyjęty z bakłażana kroimy w kostkę. Na patelni smażymy na oleju cebule, czosnek oraz ‚środek’ bakłażana. Przekładamy do miski. Na patelni smażymy paprykę, przekładamy do miski. Do warzyw dodajemy chilli, pietruszkę, passatę, pieprz i sól. Napełniamy bakłażany, układamy na blasze na którą wylewamy niecałą szklankę wody. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

Smacznego!

 

 

2 skomentowało “Bakłażany zapiekane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *