babeczki rudolfy

image (43)

Tym razem muffiny o aromacie cynamonu z kremem mascarpone, pięknym czerwonym nosku i rogach prosto z Lidla;) Przepis według Marty Stewart zmodyfikowałam jedynie krem tak aby dłużej przetrwał po wyciągnięciu z lodówki.

Składniki na 28 babeczek :

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka mielonego cynamonu
230 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1,5 szklanki mleka

Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka w całości i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wanilię. Na zmianę dodajemy do masy przesiane suche składniki i mleko do wyczerpania cały czas miksując.

Przygotowujemy foremki, nakładamy do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyciągamy i studzimy.

Składniki na krem :

500 g serka mascarpone lub więcej (w zależności czy wszystkie babeczki będą zdobione)
ok. 100 g masła
ok. 6 łyżek cukru pudru (w zależności jak mocno słodkie kremy lubicie)

Serek miksujemy razem z masłem i cukrem pudrem. Dekorujemy babeczki.

Do zdobienia użyłam: rogi- precelki z Lidla, noski- kandyzowane wiśnie, oczy- masa marcepanowa(odrobina czekolady ciemnej rozpuszczonej).

Przechowywać w lodówce. Wyjąć na około 40 minut przed podaniem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *