Bezglutenowe brownie mocno czekoladowe

 

image

Brownie mocno czekoladowe to ciasto idealne. Szybkie w przygotowaniu i nie ma opcji zeby nie wyszło (chyba ze tak jak ja potrzymacie o kilka minut za długo w piekarniku wówczas wyjdzie babka😂🙈) wówczas wystarczy zrobic paleo czekolade oblać ciasto i wszystko gra😉

image

image

image

Skladniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

czekolada gorzka 2 tabliczki (bez cukru)
mąka kokosowa (lub jaglana/gryczana) 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 150 g
olej kokosowy 50 g
ksylitol 250 g
jajka 6 szt.
kakao 2 łyżki
ziarenka z lasek wanilii z 1/2 laski
sól 1szczypta

 

Czekoladę, masło i olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Jajka ubijamy mikserem, dodajemy ksylitoli i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy  mąki (gryczaną oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej), 1 łyżeczkę kakao, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i czekoladę i ziarenka wanilii. Ponownie mieszamy i wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 do 25 minut.

Smacznego!

opcjonalnie robimy polewe paleo:

3 lyzki ksylitolu
2lyzki kakao lub karobu
2 lyzki masła lub oleju kokosowego
(Wszystko rizpuszczamy w rondelku i polewamy ciasto).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *