Piernik dojrzewajacy bezglutenowy

image

 

Pierników ciag dalszy! Jest to piernik dojrzewajacy powinien swoje odstać w lodowce, ale umowmy sie :) mozesz go upiec nawet jutro potrzymać chwilke krócej w piecu, nasączyć alkoholem lub zaparzona herbata (odrobina!). Potrzymać w wilgotnych warunkach i do Świat bedzie gotowy :)

image

składniki :

250 g miodu
50 g ksylitolu
125 g masła bio
200 g maki gryczanej
200 g maki ryżowej lub jaglanej
100 g mali ziemniaczanej (moze byc tez kokosowa)
2 jajka
60 ml mleka roślinnego
1 lyzeczka goździków (startych)
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta pieprzu
Lyzeczka sody oczyszczonej
Niesłodzone powidła śliwkowe

Miod, ksylitol i masło podgrzewamy w rondelku. Kiedy ksylitol sie rozpuści odstawiamy do przestudzeniu.
Do miski wsypujemy sypkie składniki, przyprawy, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, a na koniec mieszankę miodową.
Wyrabiamy ciasto (bedzie dosyc rzadkie).
Szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodowki na minimum 2 tygodnie.
Po tym czasie ciasto bedzie ciemniejsze i zmieni konsystencje.
Wyrabiamy je na stolicy wczesniej oprószonej maki.
Ciasto dzielimy na 3 części. Staramy sie rozwałkować na identyczne prostokąty (grubość ok. 1 cm).
Układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach ok. 15 minut.
Ostudzone blaty mozemy przełożyć powidłami. Wkładamy do lodowki aby piernik stał sie bardziej wilgotny.
Piernik mozna przygotowac na kilka dni przed świetami.
Przed podaniem polewamy paleo czekolada (olej kokosowy/karob/ksylitol) lub podajemy bez polewy

Smacznego i Wesołych Świat :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *